Dieta bez nabiału

Już od: 65.00 zł

Dieta bez nabiału wyklucza wszelkie produkty mleczne. Decydując się na nią, szybko zauważysz jak trudno jest komponować posiłki z zupełnym wykluczeniem mleka i jego  przetworów. Pochodne mleka znajdują się bowiem nawet w produktach takich jak pieczywo, słodycze, czy wędlina! Jeśli borykasz się np. ze skazą białkową – znasz ten problem doskonale. Długie i dokładne analizy składów produktów na ich opakowaniach przyprawiają nieraz o zawrót łowy. Nie można zapomnieć o skrupulatnym doborze składników i wymagającej szczególnej uważności przy przyrządzaniu posiłków diety pozbawionej nabiału.  A gdyby tak zrzucić na kogoś tę odpowiedzialność i pozwolić mu zadbać o Ciebie?

Przekonaj się na własnej skórze, jak wygodnym rozwiązaniem jest catering dietetyczny. Powierz nam swoje odżywianie i ciesz się zdrowiem, czasem i spokojem.

Dieta bez nabiału a dieta bez laktozy

Czy wiesz, że dieta bez nabiału w praktyce tym różni się od diety bez laktozy, że nie zawiera pewnych rodzajów produktów z mleka (np. serów), które są dopuszczalne w przypadku diety bez laktozy? Różnice tych diet wynikają z tego, że niektóre osoby nie tolerują laktozy, która jest cukrem, a inne – białka. Choć oba składniki znajdują się w mleku i jego pochodnych, są jednak w istocie zupełnie różne.

Specyfika diety pozbawionej nabiału

Często dietę bez nabiału stosuje się jedynie przez jakiś czas, choć zdarza się, że wykluczenie mleka i jego pochodnych konieczne jest na stałe.

Niezależnie od czasu trwania diety bez nabiału, produktami zakazanymi są wszelkie sery, tak twarogi, jak i żółte czy pleśniowe, jogurty, śmietany, maślanka, serwatka i wszystkie inne, które zawierają białka mleka, takie jak kazeina (która jest najczęściej uczulającym białkiem), laktoalbumina oraz laktoglobulinę.

Dieta bez nabiału pociąga za sobą konieczność wzbogacania posiłków o substancje konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak witaminy D i B12, kwas foliowy i przede wszystkim wapń.

Według polskich norm żywienia określonych przez Instytut Żywności i Żywienia, dorosły człowiek potrzebuje aż 1000 mg wapnia dziennie. I choć nabiał nie jest jedynym jego źródłem, to właśnie wapń zawarty w produktach mlecznych jest najlepiej przyswajalny przez człowieka. Czym więc zastępować produkty mleczne, by nie dopuścić do niedoboru wapnia?

Inne niż nabiał źródła wapnia

Mleko i jego pochodne są niewątpliwie bogatym źródłem biodostępnego i świetnie przyswajalnego wapnia. Jest jednak grupa warzyw, która z powodzeniem zastąpi nabiał. To przede wszystkim warzywa zielone, takie jak brokuły, jarmuż, kapusta (różne jej odmiany), ale także strączkowe, na czele z fasolą. Dobrym źródłem wapnia są też suszone owoce , nasiona, ziarna (w tym kasze np. gryczana)  i orzechy oraz ryby i algi. Co ważne – niektóre mleka roślinne wzbogacane są wapniem, dzięki czemu zawierają go tyle, co mleko krowie – warto pamiętać również o tym.

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje codzienne menu dostarczy Twojemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, by cieszyć się zdrowiem – postaw na nasz catering dietetyczny. Zyskaj komfort spokoju i mnóstwo czasu – pozwól nam o Ciebie zadbać.

Cennik

5 posiłków: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja.

Kaloryczność1200 kcal1500 kcal1800 kcal2000 kcal2500 kcal3000 kcal
Plan tygodniowy
(5 dni)
325 zł
(65 zł/dzień)
335 zł
(67 zł/dzień)
350 zł
(70 zł/dzień)
360 zł
(72 zł/dzień)
400 zł
(80 zł/dzień)
475 zł
(95 zł/dzień)