Co jeść po treningu Częstochowa
Zarówno treningi, jak i aktywność fizyczna coraz bardziej wchodzą w świadomość i życie każdego człowieka. Nie ma w tym nic dziwnego, sport nie dość, że oferuje znaczącą możliwość poprawy zdrowia i komfortu życia to jeszcze nierzadko jest także świetną zabawą dla grupy przyjaciół czy rodziny i dodatkowo daje możliwość samorealizacji. Jednak aby nasz wysiłek i praca dawały wymierne efekty zarówno zdrowotne, jak i estetyczne nie wystarczy regularnie ćwiczyć, równie znaczące dla naszego rozwoju jest to, co jemy. Od tego zależy, co organizm będzie w stanie „wypracować”, gdy my już będziemy odpoczywać. Przyjrzymy się odpowiedniemu żywieniu po treningu i postarajmy się określić idealny posiłek i czas po treningu, w jakim należy go spożywać.
Co jeść po treningu – posiłek na „masę”.
Jeśli naszym celem jest zbudowanie masy mięśniowej albo wypracowanie sobie wytrzymałości mięśni to najważniejszym składnikiem naszego posiłku około treningowego powinno być oczywiście białko, które stanowi główny materiał budulcowy tkanki mięśniowej. Optymalne będzie spożycie do 30 g białka w posiłku, gdyż jest to górna granica zdolności przyswajania tego elementu przez organizm z jednego posiłku. Największą zawartość łatwo przyswajalnego dla człowieka białka znajdziemy oczywiście w mięsie różnego rodzaju, z czego najbogatszym w kreatynę, składnik pomocny w rozwoju mięśni, jest mięso czerwone i ryby, które dodatkowo zawierają duże ilości zdrowych tłuszczów.
Dodatkowo warto uzupełnić spalony w trakcie wysiłku cukier, co umożliwi mięśniom sprawną i szybką regenerację z widocznym wzrostem siły i masy. Najlepsze w tym celu, bo oferujące jeszcze sporą dawkę witamin i błonnika, będą warzywa, bądź, w ramach deseru, owoce. Jednocześnie do naszego posiłku warto dodać swego rodzaju „zapychacz”, który da nam poczucie sytości na dłuższy czas i dodatkowo zwiększy kaloryczność dania. Najlepsze w tym celu będą różnego rodzaju kasze i ciemne pieczywo, jednak zwykły ryż czy ziemniaki również mogą pełnić tę funkcję.
Posiłek na diecie redukcyjnej
Generalną zasadą redukcji jest spalanie większej ilości kalorii, niż dostarczamy ich organizmowi. Wszystko więc zależy od naszego zapotrzebowania kalorycznego, jednak nie warto obniżać kalorii za bardzo, gdyż może to powodować efekt jo-jo po zakończeniu diety. Najlepsze będą produkty niskokaloryczne, jednak bogate w składniki odżywcze. Oznacza to, że w naszej diecie powinniśmy zrezygnować z wysokokalorycznych produktów jak np. tłuste mięsa, ziemniaki, białe pieczywo, słodycze itd. Powinny one być spożywane w małych ilościach albo wcale. Najlepiej zastąpić je niskokalorycznymi produktami, cały czas pamiętając o dostarczaniu organizmowi sporej ilości białka, co zminimalizuje utratę mięśni na redukcji. W tym celu sprawdzi się kurczak, jaja i niskotłuszczowe ryby, kasza i warzywa liściaste. Warto również ograniczyć spożywanie wszelakiego rodzaju sosów na bazie cukrów bądź tłuszczy takich jak majonez i keczup.
Czas na posiłek
Wśród osób aktywnych fizycznie krąży mit, że odpowiedni posiłek należy spożyć jak najszybciej po treningu i najpóźniej do godziny po nim. Mimo że może to brzmieć sensownie, to czas na posiłek po treningowy zależy w dużej mierze od tego, ile czasu jedliśmy przed treningiem. Może się wręcz okazać, że po obfitym posiłku przed treningowym nie będziemy w ogóle głodni. Zamiast się więc przejadać, warto odłożyć posiłek na później bądź zjeść coś lekkiego.