Mitologie na talerzu – czyli 6 mitów o sposobie odżywiania

Na świecie żyje ok. 7,8 mld osób i choć jesteśmy różni, jedno mamy wspólne — każdy z nas je. Kult jedzenia towarzyszy nam od zarania dziejów, nic więc dziwnego, że stworzyliśmy całe mitologie na temat tego co jeść, jak jeść, kiedy jeść. Dzisiaj przyjrzymy się kilku mitom i faktom na temat zawartości talerzy.

Mit 1 – złe jajo – czyli jajka szkodzą

Jajka nie szkodzą. W swoim składzie zawierają co prawda cholesterol, ale to jak przyswajamy cholesterol z jajek czy innych źródeł, zależy od uwarunkowań genetycznych. Jajka są cennym źródłem białka zwierzęcego. Jako jedyne zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, są źródłem witamin: A, D, B12, B1, B2 oraz składników mineralnych, m. in. żelaza.

Osoby, które faktyczne powinny uważać na jajka w diecie:

  1. ludzie narażeni genetycznie na choroby sercowe-naczyniowe,
  2. osoby z cukrzycą typu II,
  3. osoby z insulinoopornością,
  4. osoby z zaburzeniami lipidowymi.

Według badań u osób z powyższymi schorzeniami 4 jaja w tygodniu mogą zwiększać ryzyko choroby serca nawet o 69 proc. U osób zdrowych ryzyko przy tej samej liczbie jaj zwiększa się tylko o 6 proc.

Mit 2 – chcesz być szczupły? Zapomnij o pieczywie

Pieczywo o dobrym składzie jest wartościowym dla zdrowia składnikiem. Pieczywo pełnoziarniste, pochodzące z mąki z pełnego przemiału ma więcej błonnika, witamin czy magnezu niż tradycyjne „białe pieczywo”. Regularne spożywanie chleba razowego może zapobiegać chorobom cywilizacyjnym tj. cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym. Pieczywo jako składnik łatwo dostępny i sycący stanowi bazę pod wiele szybkich pełnowartościowych posiłków, które zmniejszą ryzyko podjadania.

Mit 3 – miód to taki zdrowy, nietuczący cukier

Miód ma więcej wartości odżywczych ( o ile herbata, do której go dodamy ma ok. 50°C), ale pod względem kaloryczności 10 g miodu ma tylko 8 kalorii mniej od 10 g białego cukru. To bardzo nieznaczna różnica.

Mit 4 – na diecie nie wolno jeść ziemniaków

O ile ziemniaki nie pływają w oleju po smażeniu, albo nie wylegują się w gęstym sosie, to 100 g ugotowanych ziemniaków to tylko 90 kcal. Mają one co prawda wysoki indeks glikemiczny, dlatego też dobrze podawać je w towarzystwie produktów białkowych, warzyw i zdrowych tłuszczy.

Mit 5 – ostatni posiłek o 18:00 i ani minuty później

Kolację jemy maksymalnie 2 godziny przed snem. A jeżeli kładziemy się o północy, to zjedzenie ostatniego posiłku o zmieniającej sylwetkę godzinie 18:00, będzie skutkować jedynie nocnym podjadaniem.

Mit 6 – cytrusy mają najwięcej witaminy C

W czasach obniżonej odporności wszyscy raczą się sokiem ze świeżo wyciśniętej  pomarańczy, zapijając mandarynki herbatką z cytryną. Cytrusy co prawda mają sporo witaminy C, ale nie mają jej najwięcej.  W 100 g cytryny znajduje się 53 mg witaminy C, a dla porównania w 100 g żółtej papryki kryje się 184 mg