Dieta keto

Jeśli chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów lub już zaczynasz szykować swoją sylwetkę na przyszłe lato, to pewnie zastanawiałeś się nad doborem odpowiedniej diety. W dzisiejszych czasach może to być naprawdę trudne, bo nowe programy odżywiania w dobie Internetu wyrastają jak grzyby po deszczu. Często składają się one ze skomplikowanych posiłków przygotowywanych z produktów trudno dostępnych na polskim rynku. Dodatkowo te „diety cud” są zazwyczaj bardzo restrykcyjne, co teoretycznie ułatwia osiągnięcie idealnego BMI w bardzo krótkim czasie, jednak w praktyce gasi zapał każdego, kto zaczyna swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Dziś jednak przedstawię ci coś innego – dietę prostą i skuteczną, dodatkowo niewymagającą kosztownych posiłków, ani ograniczania ich ilości, liczenia kalorii czy głodzenia się. Mowa tu oczywiście o diecie keto, czyli inaczej diecie ektogenicznej, polegającej na prawie całkowitym zrezygnowaniu z przyjmowania węglowodanów w posiłkach.

Dieta keto została opracowana w latach 20′ XIX wieku i była używana w medycynie do kontrolowania zaburzeń neurologicznych, dzięki czemu istnieje wiele opracowań naukowych, gwarantujących bezpieczeństwo tej diety. Szybko po wynalezieniu takiego planu odżywiania okazało się również, że umożliwia ona sprawne kontrolowanie wagi w zdrowy, niewymagający sposób, przez co zainteresowało się nią szersze grono osób i stała się ona sposobem odżywiania wielu ludzi na całym świecie.

Dieta keto — na czym polega?

W odróżnieniu od diet opartych na liczeniu kalorii dieta keto nie wymaga ścisłego kontrolowania porcji przyjmowanych posiłków. Zamiast tego spalanie tłuszczu następuje w wyniku naturalnych procesów zachodzących w organizmie, które uruchamiane są poprzez ograniczenie przyjmowania cukrów do nie więcej niż 25 g na dobę, oznacza to spożywanie głównie produktów wysokotłuszczowych i wysokobiałkowych, o niskiej zawartości cukru, takich jak mięso, jaja i warzywa liściaste. Organizm w środowisku pozbawionym łatwo przyswajalnych i wysokoenergetycznych związków węglowodanów wchodzi w stan ketozy, czyli zastępuje je produktami rozkładu tłuszczy – dokładnie tym, co chcemy spalić na diecie redukcyjnej. Tłuszcze spalane w trakcie przebywania na tego typu planie odżywiania mają znacznie większą wartość energetyczną, bo aż 9 kcal/g w porównaniu z węglowodorami: 4 kcal/g, powoduje to znaczące obniżenie apetytu u osób stosujących dietę keto, dzięki czemu nie jest ona tak  uciążliwa, jak typowe diety redukcyjne.

Środki ostrożności przy diecie keto

Jak każda dieta, tak i dieta ketogeniczna powinna być stosowana rozważnie i z głową, bo każda tak duża zmiana w odżywianiu może nieść ze sobą pewne zagrożenia. Przede wszystkim dieta keto powinna być stosowana pod nadzorem lekarza, jeśli u osoby zainteresowanej występują, bądź występowały, problemy z wątrobą, a to z tego powodu, że organ ten odpowiedzialny jest za trawienie tłuszczy i jest bardziej obciążony przez przyjmowanie produktów wysokotłuszczowych. Należy również mieć świadomość tego, że dieta keto przez pierwsze dwa tygodnie może powodować obniżone samopoczucie. Nazywane jest to keto-grypą (ang. keto-flu). Dzieje się to z powodu początkowego przyzwyczajenia organizmu do pracy na cukrze i nagła przesiadka na spalanie tłuszczu może być dla niego dosyć ciężka. Zapobiec temu można poprzez stopniowe ograniczanie spożywania cukrów na początku stosowania diety keto, aż do całkowitego ich zlikwidowania. O tego typu problemy nie musisz się martwić, korzystając z naszej oferty.