Najnowsze normy żywieniowe

Normy Żywienia to zbiór wytycznych opracowanych przez specjalistów – naukowców, badaczy, teoretyków i praktyków. Dokument jest podstawową dla dietetyków, ich odnośnikiem w opracowywaniu diety dla jednostki lub grupy osób. Dzięki nieustannie prowadzonym badaniom naukowym, wiedza na temat funkcjonowania organizmu jest coraz bogatsza. A dzięki nowelizacjom dokumentów, takich jak Normy Żywienia, specjaliści dietetyki mogą wprowadzać najnowsze zalecenia do swej praktyki.

Normy Żywienia – połączenie organów badawczych

Dotychczas opracowaniem i publikacją dokumentu zawierającego wytyczne dotyczące norm żywieniowych zajmował się w naszym kraju Instytut Żywności i Żywienia. W ubiegłym roku organ ten został włączony do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Od tego czasu specjaliści zaktualizowali i opracowali nowe wytyczne, wydając pod koniec 2020 roku „Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie”.

Talerz Zdrowia – nowości w normach żywienia

Oprócz nowelizacji dokumentu Norm Żywienia, eksperci opracowali tzw. „Talerz Zdrowia”, który poniekąd ma zastąpić teorie Piramidy Żywienia, lub stanowić jej alternatywę.

„Talerz Żywienia” to ogólne zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania, przedstawione w sposób jasny i klarowny. „Talerz” zachęca do spożywania różnorodnych produktów, wskazując czego jako Polacy zwykle jemy za dużo, czego powinniśmy jeść więcej i czym z powodzeniem i korzyścią dla zdrowia możemy zamienić popularnie stosowane produkty.

Nowe Normy Żywienia – podstawowa różnica

Poprzednia nowelizacja dokumentu Norm Żywienia miała miejsce w 2017 roku. Edycja z końca 2020 roku jest zdecydowanie obszerniejsza od poprzedniej publikacji, zyskała też nową nazwę „Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie”. Za zmianą tytułu dokumentu kryje się podstawowa różnica pomiędzy wersjami publikacji – w najnowszym wydaniu poświęcono wiele miejsca informacjom dotyczącym zastosowania norm.

Normy Żywienia – co się zmieniło po nowelizacji?

Kilka zmian dotyczy żywienia kobiet ciężarnych. W I trymestrze ciąży zaleca się teraz nieco większe spożycie energii niż dotychczas było to zalecane. Za to w II trymestrze wprowadzono sugestię redukcji energii. Kolejna zmiana dotycząca kobiet ciężarnych odnosi się do ilości spożywanego tłuszczu – tutaj analogicznie do energii, w I trymestrze zaleca się podniesienie spożycia tłuszczu.

Inne zmiany w Normach Żywienia dotyczą węglowodanów i wprowadzonego referencyjnego zakresu ich spożycia. Zmieniono, a raczej zaktualizowano normę spożycia chloru i sodu dla osób powyżej 51 roku życia.

Zmianą, którą warto podkreślić szczególnie jest zamieszczenia na łamach publikacji odrębnych rozdziałów poświęconych praktyce – wykorzystaniu oraz zastosowaniu norm. Warty uwagi jest też rozdział poświęcony informacjom na opakowaniach produktów spożywczych.